Leren niets doen

Het is heerlijk om vol overgave niets te kunnen doen. Je kan even helemaal uit het “moeten” te stappen en hiermee volledig los komen van alle dagelijkse actie, stress of zorgelijkheid. Wie niets doet, komt tot rust en faciliteert hiermee voor zichzelf een geweldige levensbalans. Het niets doen geeft ruimte, kleur, betekenis en vooral ook energie. Het is een plek waar je helemaal jezelf mag zijn en het eigen leven totaal in zicht krijgt. Zo dient het niet alleen als rustpunt, maar ook als contrast voor alles waar je mee bezig bent. Je krijgt er simpelweg jezelf en het leven mee terug.

Soms is dit punt nog maar moeilijk bereikbaar. We kunnen zo geconditioneerd en aangesproken zijn door de hectiek van het leven dat we nauwelijks nog deze heerlijke, natuurlijke staat van zijn kunnen vinden, al is het maar voor vijf minuten. Dan kan coaching goed helpen. Samen onderzoeken we hoe je het niets doen kunt bereiken om ze weer de balans terug te vinden in je leven. Als je eenmaal de weg gevonden hebt, kan je daarna snel op eigen kracht telkens weer vinden, zo is mijn ervaring tenminste.

Het “Niets Doen” wortelt in het taoïsme en is duizenden jaren oud. Er zijn vele boeken over geschreven en heeft mooie verhalen en grappige paradoxen voortgebracht. Het leuke eraan is dat het in wezen een praktijkleer is. Om het te leren, moet je het doen. Daarom is het voor ieder persoon uniek en is het altijd weer nieuw. Het is een weg die je telkens weer moet vinden.

Het niets doen is ook zeer geschikt als therapeutisch instrument. Dit komt omdat de persoonlijkheid in al zijn rijkheid volledig de ruimte krijgt in de context van het niets doen. Gevoelens en gedragingen kunnen zich ook behoorlijk intensiveren waarmee alles wat men zoekt of tracht te identificeren zichtbaarder en concreter wordt. Zeker voor het werken met blokkades is het niets doen daarmee een prachtig instrument. De blokkade krijgt namelijk de ruimte om helemaal omhoog te komen waardoor het ook laat zien waarom het er is. Hierdoor ziet zowel de therapeut als de cliënt het reliëf van de wereld voor en achter de blokkade. In deze drie-eenheid mag de blokkade er dan zijn, waardoor het eventueel ook zijn grip iets mag versoepelen of soms zelfs helemaal mag wegsmelten. Met andere woorden: Waar niets is, mag alles zijn.

Niets doen & Ontspannen

Eigenlijk moet je alleen niets doen als je al iets doet. Je voegt daar dan niks aan toe en creëert zo een laagje bewustzijn, ontspannenheid en openheid bovenop de activiteit. Als je dus even pauze neemt en dus even “niets gaat doen”, dan kan je daar het beste “even ontspannen” van maken en daaraan “niks toevoegen”. Je waarneming blijft zo gericht naar buiten. Je houdt contact met de ruimte om je heen. Dit heb je nodig om te ontspannen. Als je namelijk het “niets doen” als hart van je activiteit neemt, heeft het een omgekeerd effect. Je word alert, actief en gespannen. Zorg dus dat je altijd iets doet, al is het alleen maar ademen.

Als je een (ontspannende) activiteit neemt waarop het niets doen steunt, kan je hoofd ineens heel goed ontspannen en leeg woorden. Het vindt meteen rust en moeheid. Ook de ademhaling bevrijdt zich hiermee van spanning. Het hele lichaam volgt in dit spoor. Als je dit gevonden hebt, kan je het beide delen (iets doen & niets doen) laten gaan. Stop dan dus met niets doen en ga verder.

Laat het niets doen vooral niet naar binnen slaan, naar het hart van je activiteit. Net als bij stilte leren vinden, is het namelijk belangrijk je van binnen naar buiten blijft gaan. Als je de periferie ontspannen krijgt, komt de kern vanzelf naar buiten stromen en krijgt deze ook de rust van het niets doen mee. Als je de kern echter “niets” maakt, wordt de kern leeg en de periferie onrustig. Je stroom dan niet meer naar buiten, maar implodeert een beetje. Als dit gebeurt, ga vooral weer iets doen, dat neutraliseert het niets doen

Coaching & Contact

App of stuur een mail naar maartenamesz@gmail.com. (Maarten) De intake doen we via de mail of whatsapp, dus stel gerust vragen. Daarna maken we een belafspraak. Voor meer info, kijk bij contact.

App Maarten voor Info