Met Stilte Werken

Stilte geeft ruimte aan wie en wat je bent. Je kan daardoor goed contact krijgen met wat er allemaal speelt, zonder daar iets mee te moeten of te willen. Je mag er dus gewoon zijn, precies zoals je bent. Dit is op zichzelf al heel fijn, maar het heeft nog een groter belang.

Het belang van stilte

In stilte kan je heel goed gevoelens, emoties, verlangens en gemoedstoestanden omhoog laten komen die tekenend zijn voor je persoonlijkheid. Als je op zoek bent naar jezelf, of als je bezig bent met het doormaken van heftige dingen, dan kan stilte de ruimte bieden om deze zaken aan het licht te laten komen. In stilte wordt alles vanzelf duidelijk. In stilte ben je jezelf, op een hele echte manier. Stilte heeft dus een groot therapeutisch belang.

In tijden waarin je door oude dingen heen gaat, is stilte bijna noodzaak. Je moet even zo losgelaten worden dat er zomaar van alles op mag komen. Stilte is zodoende de poort naar jezelf.

Hoe vind je stilte in jezelf?

Om stilte in jezelf te vinden, heb je een stille omgeving nodig. Sommige mensen kunnen stilte vast ook in rumoer vinden, maar over het algemeen is het prettig om buiten en binnen overeen te laten komen, met name als je stilte zoekt om jezelf te laten zijn en diepere delen van jezelf door te laten komen.

Zodra je een stille omgeving hebt gevonden, bijvoorbeeld in de natuur, kijk of je daar ook echt met rust gelaten wordt. Wordt niet gestoord door mensen die iets aan je vragen, honden die met je willen spelen (hoe leuk dat ook kan zijn) of andere dingen die je aandacht vereisen. Je omgeving moet jouw aandacht niet nodig hebben zodat je aandacht mag gaan waar het wil zijn.

Als je je aandacht vrij is, en de omgeving stil, dan kun je voelen wat je voelt en zijn wat je voelt. Op dat moment komen diepere problemen, blokkades, verlangens, gemis en andere gemoedstoestanden makkelijk bovendrijven. Het adagium hierin is: wat zich toont, dat toont zich. Jij faciliteert dus eigenlijk alleen maar. Dat wat zich normaal in de diepte afspeelt, mag zich dan ineens laten zien. Stilte maakt echt.

Als de diepte en de echtheid er ineens is, maakt het jou stil. Omdat je wezenlijk wordt, raak je uit de periferie van jezelf en ben je minder bezig met de wereld om je heen. Je laat het los. Daarmee vind je dus een diepere stilte. Deze gaat vanzelf.

Van Binnen naar Buiten

bij therapeutische stilte is het belangrijk dat de geest van binnen naar buiten mag. Wie met analytische blik naar binnen schouwt, gaat van buiten naar binnen, wat in dit geval dus verkeerd om is. Het binnenste van de geest raakt namelijk ingekapseld op deze manier. De analytische blik kan overigens wel heel goed werken voor veiligheid. Het is als een landkaart waar je de route op afleest. Je weet een beetje waar je bent, ook al is de route zelf altijd anders.

Als je van binnen naar buiten wil, heb je het gevoel nodig. Daarnaast is het wenselijk om je “geest te zijn”. Als je hierbij zorgt voor een buitenomgeving die ontvankelijk is, dan heeft het binnen de mogelijkheid via het gevoel en het zijn zich te tonen. De stilte functioneert hier als poort. Het zorgt dat het binnenste deel van de geest naar buiten mag.

Het is heel goed mogelijk dat je totaal verbaasd bent over de binnenkant van de geest. Er is meestal ook een duidelijke reden dat dit zich niet manifesteert. Deze reden kan je in de stilte er bij krijgen, maar dit hoeft niet persé. Soms gaat de deur open zonder dat je de sleutel hebt. Het is ook heel goed mogelijk dat de wending van binnen naar buiten erg verwarrend is. Ook hiervoor is het stil zijn erg goed. Je laat het zijn, met verwarring en al. Je hoeft er dus geen richting aan te geven. Dat is juist waardoor het zich mag tonen.

Stilte is bij uitstek het medium om de geest van binnen naar buiten te laten gaan. Dit is een zeldzame beweging. Bijna altijd gaat de geest van buiten naar binnen, ook in tal van meditaties.

Ook diepere stilte wordt wel eens gezocht in meditaties of workshops, maar is toch meestal een graafproces van buiten naar binnen. Het echte en het wezenlijke wordt dan overgeslagen, waardoor je eigenlijk alleen maar de periferie stil maakt. Je komt niet bij jouw kern uit, want die wil naar buiten, niet naar binnen.

Coaching & Contact

App of stuur een mail naar maartenamesz@gmail.com. (Maarten) De intake doen we via de mail of whatsapp, dus stel gerust vragen. Daarna maken we een belafspraak.

App Maarten voor Info