Er gewoon leren zijn

Er is niets fijner dan er gewoon mogen zijn. In alle openheid de ruimte mogen betreden, mogen voelen wat je voelt en in vrijheid het eigen bestaan ervaren, is een schoonheid op zich en geeft diepe vervulling en een gelukzalig gevoel. Je mag je eigen wereld betreden en de wereld om je heen. Het is de plek waar pure zingeving vanzelf plaats vindt, omdat je thuis bent in jezelf en in de wereld om je heen.

Er gewoon zijn kan zo licht als een lentebries zijn of diep bezinnend. Het kan een enorme rust geven of juist een energiek gevoel. Het kan samen of alleen. Ook is het zowel een startpunt als een eindpunt. Voor wie het wil, kan je diepe reizen maken in het eigen zijn, maar je kan er ook in stil vallen om vooral even niets meer te hoeven. Het is zodoende een wereld met vele paden die naar persoonlijke voorkeur en levensfase in vrijheid genomen kunnen worden.

Er zijn geeft ook houvast. Je bent in de wereld, in de omgeving. Je zwerft op aarde als het ware. Dit is een goed startpunt voor zijnsori├źntatie. Het laat zien of je er mag zijn, of dat je hier allerlei problemen mee ondervindt. Wellicht zijn er teveel voorwaarden aan jouw zijn gesteld; moet je perfect zijn, leuk zijn, goed zijn of mooi zijn voordat je er ├╝berhaupt mag zijn. Misschien moet je altijd helpen, zorgen en slim zijn voor je er gewoon mag zijn. Misschien moet je jezelf eerst wegcijferen en opofferen voor je er mag zijn.

Al deze echo’s van het verleden die je verteld zijn, of die je zelf ontwikkeld hebt, mogen zich uitspreken als je er gewoon bent. Dit gebeurt soms via stress en angst, maar ook via dwang, verlangens, blokkades, of intens gedrag. Als je start met dat er je gewoon bent, komt dit omhoog. Zo wordt duidelijk wat de voorwaardelijkheid is van jouw zijn. Als je met deze voorwaardelijkheden mag communiceren, raken ze hun grip kwijt. Ze onthullen dat ze slechts bedoeld zijn voor gedrag, voor moraliteit, voor overleving, of wat dan ook. Meestal zijn het draconische maatregelen geweest die meer problemen hebben veroorzaakt dan ze hebben opgelost. Het zijn zelf hoort namelijk nooit onder voorwaarden te staan. Het is ook logisch onmogelijk. Je bent er namelijk altijd al.

Coaching & Contact

Voor coaching over “Er gewoon zijn” kan je appen een mail sturen naar maartenamesz@gmail.com. Daarna maken we een belafspraak. Voor meer info, kijk bij contact.

App Maarten voor Info