Zingeving

Zin en zinloosheid horen alletwee bij het leven. Het ene deel bestaat niet zonder het andere. Het kan zijn dat je het leven teveel als zinloos ervaart en daarom op zoek bent naar zingeving. Je probeert dan weer de zin in jouw leven terug te krijgen. Dit is een heel gezond verlangen. Het leven hoort zich een beetje als vriend of metgezel te gedragen. Je hoort er in geborgen te kunnen zijn. Je hoort er zelf ook voor open te kunnen staan, net als in een goede vriendschap.

Als het leven teveel zinloos aanvoelt, wordt een mens somber of zelfs depressief. Het leven is dan kil, koud, stroperig, zwaar, leeg, zwart, ver weg of een andere typering die de gebrekkige toestand weergeeft. In die gevallen is het goed om een onderzoek te starten naar de zin en zinloosheid. Beide fenomenen kunnen bevraagd worden namelijk. Wat maakt dat jouw leven zinloos aanvoelt? Wat mis je? En wat zegt de zin? Is dat fenomeen helemaal stil? Of laat het zich zien in dat alles is zoals het is, dat er een wereld is, dat jij er bent, en dat je een relatie hebt met alles om je heen?

Zin kan je het beste onderzoeken in relatie. Hierin heb je tal van gevoelens. De wereld om je heen laat je niet koud. Een fijne stoel zit anders dan een houten bankje. Striemende regen voelt anders dan een zonnige lentedag. Als je al deze dingen mag voelen waar je mee in relatie staat, dan gaat het hart van de zin weer kloppen. Het laat zich kennen zonder cliché’s of algemeenheden. Het laat zich niet vatten in rationaliteit, maar in gevoel.

Gevoelens rondom zin zijn niet altijd prettig. Zo heeft een mens al snel door dat ie sterfelijk is, weinig controle heeft over de maatschappij en maar moeilijk diepzinnige kwesties kan doorgronden bijvoorbeeld. Er is veel machteloosheid en onzekerheid hierin. Als je al deze dingen mag voelen, dan is alles er weer. Je hoeft er dan nog maar weinig woorden aan vuil te maken. Je weet dat je een oude vriend weer hebt teruggevonden.

Soms zijn dingen zinloos die zinvol horen te zijn. Het is goed hier in te duiken om te ontdekken wat er aan de hand is. Dit vereist nogal wat puzzelwerk en doorzettingsvermogen, maar als het lukt is het geluk des te groter. Dit soort dingen zijn bij uitstek zaken om met een coach of therapeut door te spreken.

Coaching & Contact

App of stuur een mail naar maartenamesz@gmail.com. (Maarten) De intake doen we via de mail of whatsapp, dus stel gerust vragen. Daarna maken we een belafspraak.

App Maarten voor Info